Open Monumenten Dag Enkhuizen 12 en 13 september 2015

Tijdens Open Monumenten Dag gaan deuren open die de rest van het jaar gesloten blijven. Het landelijke thema is dit jaar “Kunst & Ambacht”. Enkhuizen haakt daar uitgebreid op in met o.a. verschillende tentoonstellingen en demonstraties.
Je kunt je reis langs de monumenten van Enkhuizen beginnen bij het Oude Weeshuis aan Westerstraat 109. Hier richt VVV Enkhuizen e.o. een tijdelijk informatiepunt. Ook kun je hier voor
€ 2,00 per persoon kaartjes kopen voor de speciale rondvaarten.
In het Oude Weeshuis kun je tevens de houtsnijders van Atelier Reudenroos in actie zien en speciaal voor Open Monumenten Dag opent ambachtsman Henk Hortensius zijn werkplaats in de monumentale Oude IJsfabriek waar hij prachtig smeedwerk maakt en blokken (voor de zeilvaart).
De Raad van Kerken heeft rond het thema Kunst & Ambacht een programma gemaakt voor jong en oud; schilderen, bier brouwen, iconen kleuren, houtsnijden, glas-in-lood maken, kalligraferen… de meest uiteenlopende ambachten komen in de deelnemende kerken aan bod.
Ook in diverse andere monumenten worden extra activiteiten georganiseerd, variërend van muziek tot demonstraties, exposities en rondleidingen.
Verder kun je in de Westerkerk de Librije (de zeventiende-eeuwse stadsbibliotheek) en de Kerkenraadskamer bekijken. En op zaterdag mag je op de bovenste verdieping van de Drommedaris het carillon van dichtbij bewonderen.

Andere aanraders:
- Iconen inkleuren in de Zuiderkerk
- Rondvaart door Enkhuizen
- Speurtocht Oude Weeshuis (onder voorbehoud)
- Ark van Noach van Lego en bouw je eigen kunst van Lego in de kerk van Levend Water

Een compleet overzicht van open gestelde monumenten, tentoonstellingen en activiteiten vindt u op http://www.openmonumentendag.nl/?s=enkhuizen*