Maatschappelijke stage van Erika succesvol afgerond.

Erika heeft het hele vorige schooljaar lang maatschappelijke stage gelopen bij basisschool ’t Kerspel in Hoogkarspel. Ze heeft verschillende werkzaamheden gedaan in de klas. Ze waren erg blij met Erika. Ze heeft haar maatschappelijke stage goed afgesloten en haar certificaat ontvangen.


Nieuw trekkerrijbewijs dwingt boeren tot rijlessen

Rijlessen met een trekker: boerenjongens en -meisjes zijn het niet gewend, maar het moet nu wel. Sinds 1 juli is het T-rijbewijs verplicht voor iedereen die met een tractor de openbare weg op wil.
Vooral jongeren moeten nu gaan lessen. Wie al een B-rijbewijs heeft (voor gewone auto's), hoeft geen examen te doen om tractor te mogen rijden.
'Totaal geen inzicht'
Met de tractor trekt Speelziek een compleet nieuwe doelgroep naar de rijschool. Hij geeft nu dertien kinderen les. "We krijgen nu jongens van net 16 die vaak al technisch rijvaardig zijn, maar totaal geen verkeersinzicht hebben. Je plukt ze eigenlijk van de fiets en stuurt ze ineens de openbare weg op in een combinatie die vergelijkbaar is met een vrachtwagen."
Veel mensen onderschatten het rijden in een tractor, zegt Speelziek. De jongeren leren soms al vanaf hun 8ste op het erf in een tractor rijden, wat gewoon legaal is. "Die denken nu snel dat ze zo de openbare weg op kunnen, maar dat is juist wanneer het fout gaat." Het CBR heeft aangekondigd even streng te zullen toetsen als voor het normale rijbewijs. Het is moeilijk in te schatten hoeveel jongeren het nieuwe rijbewijs willen halen, want de kosten zijn hoog. Waar je voorheen voor een tractorcertificaat zo'n 150 euro kwijt was, kan het T-rijbewijs zomaar 1500 tot 2000 euro kosten.