Waarom verdienen jong volwassenen zo weinig in Nederland?

Vakkenvuller vraagt aandeelhouders Ahold om volwasseneloon

De 19-jarige vakkenvuller Soufian Afkir heeft woensdag op de aandeelhoudersvergadering van Ahold topman Dick Boer gevraagd om als volwassene te worden uitbetaald. Dat deed hij mede namens 50.000 andere vulploegmedewerkers. Afkir, die het woord voerde namens jongerenafdeling Young & United van de FNV, pleitte ervoor dat jongeren ouder dan 18 jaar een volwasseneloon krijgen in plaats van het minimum jeugdloon. Op de vergadering trok hij een vergelijking tussen het uurloon van Boer (1600 euro) en zijn eigen uurloon (5,96 euro). „Om uw loon van een jaar te evenaren, moet ik 299 jaar fulltime werken.” Afkir eindigde zijn betoog met het afritsen van zijn ‘halve pak’.


Het minimum jeugdloon in Nederland is relatief laag in vergelijking met andere Europese landen, . Als 19-jarige verdien je ongeveer de helft van het gewone minimumloon, terwijl jongeren in de rest van Europa gemiddeld 70 procent van het minimumloon ontvangen.
Het minimumloon in Nederland is met 1495 euro per maand bijna het hoogste van Europa. Dat bedrag is alleen in Belgiƫ en Luxemburg hoger. Alleen in Belgiƫ ontvangen jongeren 88 procent van het minimumloon. Waarom in Nederland niet?
Volgens minister Asscher van Sociale Zaken is dat om jongeren aan te moedigen om een opleiding af te maken. ‘Dit is gunstig, omdat jongeren die met een hogere afgeronde opleiding de arbeidsmarkt betreden doorgaans relatief minder vaak werkloos zijn,’ schreef de minister vorig jaar in een brief aan de Tweede Kamer.
Daarnaast zou het goed zijn voor de werkgelegenheid. Werkgevers nemen jongeren niet aan als ze meer kosten en dan kunnen ze ook geen werkervaring opdoen.
FNV Jong is het daar niet mee eens en wil een verhoging van het minimum jeugdloon, zo staat op de website. ‘Je huur, verzekeringen en boodschappen zijn net zo duur als voor ieder ander. Daartegenover hoort ook een volwassen loon.’

De 'Peperhacker' maakt eten weer gezellig

Telefoons, iPads en laptops hebben etenstijd gekaapt. Om gezinnen te helpen weer samen te komen schiep Delmio de Peper Hacker. Het ding verpulvert peper, maar zet ook tegelijkertijd de wifi verbinding en alle tv’s uit. Bekijk hieronder hoe de pepermolen families weer bij elkaar brengt!