Een autistische werknemer


NRCQ :Door Petra de Koning op 

Wat heb je als ondernemer aan autistische werknemers, hoe ga je het beste met ze om? En hoe kom je er als autist achter of een potentiële werkgever jou ziet zitten, of alleen de subsidies die hij kan krijgen als hij je aan het werk zet? Om dat soort vragen draait het symposium ‘Autisme en MKB’, vandaag in het auditorium van Rabobank Nederland in Utrecht.


Autisten lobbyen steeds beter voor zichzelf

De organisator van de bijeenkomst, Willem van Spaendonck, is autistisch, net als de dagvoorzitter en sommige van de sprekers. Dat is bijzonder, want voor een autist is er weinig moeilijker dan initiatief nemen en mensen bij elkaar brengen. Maar het laat misschien juist zien dat hogeropgeleiden met een handicap zelfverzekerder worden: ze hadden het afgelopen jaar al flinke, politieke invloed op nieuwe wetten over de uitkeringen voor gehandicapten (de ‘Wajong’) en werk voor gehandicapten.


Van Spaendonck is hét voorbeeld van zo’n lobbyist: hij kent Den Haag en de politici die over sociale zaken gaan. Zelf had hij al meer dan dertig werkgevers: steeds werd hij ontslagen of zijn contract werd niet verlengd. Maar toen wist hij nog niet dat hij autistisch was. Dat verklaarde waarom hij niet begreep hoe hij alweer in een conflict terecht was gekomen en waarom hij niet kon stoppen om details uit te zoeken. Nu wordt hij begeleid door een jobcoach, hij is ‘Hoofd Kwaliteitszorg’ bij het bedrijf dat voor de gemeente Utrecht de fietsenstallingen beheert.


Cor Jongejeugd verteld...


Zet autisten niet in voor dat éne klusje dat ze goed doen…

Het verhaal van spreker Henk Smit, die met zijn lunchcafé in Zutphen 25 ‘leerwerkplekken’ heeft voor mensen met een handicap, is: je moet die eettafels misschien juist niet laten dekken door autisten. Want waarom zou je van een handicap een specialiteit maken?
“Dan is het alsof de rest van de persoon er niet toe doet en je alleen maar iemand gebruikt om hem af te tappen voor extra rendement.”
Smit heeft dat ook niet nodig. Zijn bedrijf maakt een mooie winst. Volgens Smit óók omdat mensen er graag werken.
“Onze jaaromzet is 1,5 miljoen euro en daar maken we 5 tot 7 procent winst op. Die investeren we in nieuwe projecten.”

…of toch wel?