'Denk aan de caissière als je robots bejubelt'.

Volgens minister Asscher gaan robots in de toekomst veel werk overnemen. Rinie van Est waarschuwde in een opinieartikel voor de sociale gevolgen.
Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) sluit niet uit dat veel werk in de toekomst door robots of machines wordt gedaan. De minister noemde voorbeelden als zelfrijdende auto's en volautomatische melkrobots. Dat kan volgens hem leiden tot meer ongelijkheid in de maatschappij. Meer in de Volkskrant.
Rathenau-onderzoeker Rinie van Est schreef in juli 2014 een opinie-artikel voor NRC: 'Denk aan de caissière als je robots bejubelt'. De vrees dat robots banen gaan wegnemen leeft bij 70% van de bevolking, zegt hij in het artikel. “Een debat over impact van automatisering is harder nodig dan ooit. Een debat dat ook en vooral over sociale rechtvaardigheid moet gaan. Misschien lost de interneteconomie de welvaartsverdeling wel op een totaal andere, nog onbekende manier op. (…) Uitermate belangrijk om dit soort sociaal-economische scenario’s uit te denken. Juist in een tijd waarin banen verdwijnen, sterk veranderen en nieuwe beroepen ontstaan is het zaak om de capaciteiten van werknemers op peil te houden. (..) Juist in het tijdperk van slimme machines hebben we vakmensen nodig.”
(Link: Overal robots)