De 'Leerplicht Rap", een leerplichtambtenaar aan het woord

Het Ichtus college maakte over de 'Dag van de Leerplicht' een rap


Ieder jaar staan we in Nederland samen stil bij het recht op onderwijs. Dit doen we tijdens de Dag van de Leerplicht, dit jaar op donderdag 20 maart 2014. In Nederland hebben we afgesproken dat kinderen en jongeren het recht hebben om naar school te gaan en onderwijs te volgen. Zodat kinderen en jongeren zich ontwikkelen en bouwen aan een goede toekomst. Na het volgen van een opleiding en met een diploma op zak, zijn er nu eenmaal veel betere kansen op een goede en leuke baan.
Dit jaar was de actie tijdens de dag van de leerplicht gericht op 'Op tijd komen'. Medewerkers van bureau leerplichtzaken deelden een pluim uit aan leerlingen (en hun ouder) die op tijd op school waren.
Te laat komen kan iets zeggen over het gedrag van een kind en/of ouders. Het stoort de les waardoor een hele klas last heeft van het te laat komen van een leerling. Als het vaak voorkomt, kan dit aanzienlijk lestijd schelen. Daarnaast is op tijd komen ook één van de eigenschappen die nodig zijn bij werk en die positief of negatief kunnen helpen tijdens stages of banen.
Te laat komen kan daarnaast een signaal zijn. Als kinderen en/of ouders regelmatig niet lukt om op tijd te komen, dan kan dit een signaal zijn voor kindgerelateerde of gezinsproblematiek. Ook om deze reden besteedt leerplicht hier aandacht aan.