Sexting

“Toen we verkering hadden heb ik zelf een naaktfoto van mezelf gemaakt en naar hem gestuurd. Toen het uit ging stuurde hij die naar zijn vrienden en kwam de foto op twitter terecht. Iedereen heeft het gezien zelfs de leraren...!!”

“Sexting is een combinatie van het woord texting (smsen) en sex… het is het maken van een naaktfoto en deze naar iemand doorsturen”.
Het komt (zeer) regelmatig voor dat jongeren afbeeldingen van zichzelf en/of anderen maken vanuit een jeugdige impuls om te flirten, daten, te experimenteren met seks of om aandacht van leeftijdsgenoten te krijgen.
Natuurlijk doen we dat òòk online. Je bent verliefd, chat iedere avond met de webcam en gaat steeds een stapje verder. Je verlegt je grenzen. Omdat je elkaar vertrouwt en het goed voelt.
Het is toch niet zo onschuldig als het lijkt. Jongeren hebben vaak geen oog voor de risico’s van het maken en verspreiden van dergelijke foto’s. Ook zijn zij er zich niet altijd van bewust dat ze zich schuldig maken aan een strafbaar feit.
Je mag sowieso nooit zomaar foto’s van iemand plaatsen zonder dat deze daar toestemming voor gegeven heeft. Dat is niet strafbaar, maar wel civielrechtelijk geregeld.
Voor een naaktfoto van een minderjarige geldt echter wat anders. En dat is meteen serieus… zo’n foto is voor de wet eigenlijk kinderporno. Als je die van jezelf of een ander maakt, ben je eigenlijk schuldig aan productie. Met het doorsturen ben je eigenlijk schuldig aan “verspreiding en bezit”. En met een veroordeling ben je een zedendelinquent en daar kom je je hele leven lang niet meer vanaf, dit maakt solliciteren in de toekomst heel erg moeilijk…!
Gelukkig zal dit in Nederland echter niet zo snel gebeuren (maar een garantie is dat natuurlijk niet). Een meisje of jongen die foto’s in vertrouwen stuurt naar een vriendje/vriendinnetje en deze later verspreid ziet worden via het internet is allereerst en bovenal slachtoffer en justitie houdt ook rekening met pubergedrag. Dat betekent niet dat het niet vervolgd zal kunnen worden. Vervolging kan bijv. ook voor smaad/laster en/of bedreiging.
“Het is wel logisch dat het spannend is en als je elkaar vertrouwt het wel wilt doen…maar laat je niet verleiden tot het versturen van sexy foto's en filmpjes. Een foto of video die op internet staat, gaat daar nooit meer vanaf en kan je je hele leven lang achtervolgen..”
Voor meer informatie of vragen over dit onderwerp kun te terecht op de internetsite
De Schoolagenten.
Raymond Hart. Rob Zevenberg. Jenny Baas.