Sociale media en de jongeren van tegenwoordig

We leven in een mediacultuur. Voortdurend zijn we omringd door een enorme variatie aan media. Vooral jongeren maken volop gebruik van oude en nieuwe media. Zij staan er (soms letterlijk) mee op en gaan ermee naar bed. Media zijn voor jongeren een bron van informatie, communicatie en amusement. Per dag besteden zij zes uur aan allerlei soorten media. Vaak hebben zij televisie, computer en mobiele telefoon tegelijkertijd aan staan. Jongeren zijn met media vergroeid. Chatten, internetten en zappen zijn voor hen tweede natuur geworden.
Ouders en leraren maken zich soms zorgen over deze ontwikkelingen. Zij zijn bang de controle te verliezen over wat jongeren met die media doen. De ontwikkelingen gaan dan ook razendsnel. Tussen volwassenen en jongeren bevindt zich een digitale kloof, omdat jongeren zo veel handiger en sneller zijn met de media dan volwassenen. Maar het is de vraag of ouders en leraren zich terecht zorgen maken. Die zorgen kunnen deels voortkomen uit angst voor het nieuwe. En angst is meestal een slechte raadgever. Een remedie kan zijn dat volwassenen de nieuwe media zelf ook goed leren kennen zodat ze hierover met jongeren in contact kunnen blijven. Hieronder een voorbeeld van een school waar ouders bevraagd worden over hoe zij er thuis mee omgaan .


De effecten van nieuwe media op jongeren van 12-14 jaar (link); uitgebreid literatuur onderzoek naar de gevolgen van de nieuwe media op jongeren.