'See Us, the movie'.

GROOTEBROEK - Natuurlijk waren ze een klein beetje zenuwachtig, maar het gevoel van trots overheerste. Ruim honderd leerlingen van de Praktijkschool Westfriesland in Grootebroek beleefden dinsdag 12 maart een bijzondere avond. Als echte filmsterren liepen zij in galakleding over de rode loper de school binnen om in de aula te kijken naar hun zelfgemaakt film: 'See Us, the movie'.Als echte filmsterren liepen de leerlingen in galakleding over de rode loper. (Foto: Foto Hoekstra)
"Ik ben ontzettend trots op de leerlingen en op iedereen die aan dit bijzondere project heeft meegewerkt", laat Tim Anès, coördinator en mentor van klas 1, weten. "Met deze film hebben de kinderen kunnen laten zien wat zij én de school in huis hebben. Zoals de titel van de film al zegt: kijk ons eens! Competenties ontwikkelen staat op de Praktijkschool centraal en dat is tijdens het maken van de film duidelijk naar voren gekomen. Veel kinderen hebben door dit project bovendien meer zelfvertrouwen gekregen."
Het hele project werd gesubsidieerd door de provincie. Van dit geld konden de leerlingen uit klas 1, 2 en 3 bijna drie maanden lang diverse workshops volgen. Zo leerden zij alles over camera techniek, presentatie en geluid. Daarna is drie weken lang bijna non-stop gefilmd, onder leiding van regisseur Nils Kenninck. "De school stond echt even op zijn kop", lacht Tim. "Een aantal ruimtes moesten we speciaal voor de opnames afzetten en we zijn zelfs een paar keer 's avonds naar school gegaan om te filmen."

Happening
Dinsdag 12 maart was iedereen die aan de film meewerkte van harte welkom op de première. Speciaal voor deze gelegenheid hadden de leerlingen zich in hun mooiste galakleding gestoken en was een rode loper uitgelegd. "Compleet met fotografen langs de kant was dit natuurlijk een grote happening voor de kinderen. Ook vonden ze het geweldig om zichzelf en hun medeleerlingen op het grote doek te zien." Tim benadrukt dat alle leerlingen bloedserieus aan de film gewerkt hebben. "De leerlingen hadden tijdens het project een grote inbreng en mochten altijd hun mening geven. Hierdoor is het echt hun eigen film geworden. Ook vonden ze het erg leuk om te acteren. Er zit echt een verhaal in de film en tegelijkertijd is het een promotiefilm van onze school. Alle aspecten van de Praktijkschool, maar vooral het feit dat de leerlingen ontzettend trots zijn op hun school, zijn goed naar voren gekomen." (klik hier voor alle foto's)
Benieuwd naar 'See Us, the movie'? De film is binnenkort te zien op Ziggo-kanaal Mix724.