Praktijkschool maakt speelhuizen voor Centrum voor Dagbehandeling

link

 Parlan is de organisatie voor Jeugd & Opvoedhulp in Noord Holland noord, inclusief Texel.
We staan voor kinderen, jongeren en hun opvoeders met vragen rondom opgroeien en opvoeden en bieden ondersteuning en behandeling als de directe omgeving onvoldoende antwoord kan bieden.


Grootebroek- Een prachtvoorbeeld van lokale samenwerking: Praktijkschool West-Friesland (locatie Stede Broec) maakt voor het Centrum voor Dagbehandeling (CvD) in Grootebroek twee speelhuizen. De jongeren van de praktijkschool leren, en de kinderen van het CvD genieten. Het eerste huisje is al opgeleverd…
Het CvD in Grootebroek is onderdeel van Parlan Jeugd & Opvoedhulp. Leidinggevende Tom Hoogeveen vertelt hoe dit verhaal begon: “Het CvD bestaat nog niet zo lang. De groepsruimten zijn mooi, ruim en licht, maar misten nog iets.” Tom zocht en kon een tweedehands speelhuis op de kop te tikken. Voor één groep. Tom: “Uiteraard gunden we de andere groepen ook een speelhuis, maar die zijn nieuw ongelofelijk duur: 10.000 tot 15.000 euro!”
Gouden idee
Op een ouderavond vroegen de ouders naar meer speelhuizen. Tom moest uitleggen dat nieuwkoop onmogelijk was. Tom: “En toen zei een ouder: ‘Je moet eens met directeur Piet Hartog van de praktijkschool gaan praten.’ Een gouden idee: Piet was direct razend enthousiast.” Ook Marcel Mook, docent houtbewerking, zag een prachtige kans voor zijn leerlingen. “Al snel stonden de docenten én leerlingen op het CvD in te meten voor de technische tekeningen en snel daarna kon de uitvoering starten. Rekening houdend met Arbo-regels en veiligheid.”
Om het project te financieren vond Tom een paar sponsors: “De Juniorkamer Grootslag en het bestuur Hervormd Weeshuis De Schuilhoeve dragen een mooi bedrag bij. Daarmee is het een heel betaalbaar project geworden, want aan de praktijkschool hoeven we alleen materiaalkosten te betalen!”
Professionele kwaliteit 
De kwaliteit is hetzelfde als die van fabrikanten. De leerlingen van de praktijkschool bouwen op professionele wijze, onder begeleiding van Marcel (links op foto) en zijn collega Gerard Oorthuis (rechts): “Voor ons is dit een prachtproject. Dit spreekt de jongeren veel meer aan dan een ‘gewoon’ werkstuk. Omdat het echt gebruikt gaat worden door kleine kinderen. Dat geeft verantwoordelijkheidsbesef en trots. Ook jongeren waar we normaal gesproken moeite mee hebben, zijn hier gemakkelijk voor te porren.” De docenten zien hun pupillen groeien: “Jonge jongens die als een echte vaklui te werk gaan. Schitterend.”
Sjors Vega en Rick Weber (vlnr op de foto) zijn twee van die jongeren: “Het begon met een stukje hout en we zien het uitgroeien tot een soort kasteel. Dat is het mooiste. Straks willen we allemaal mee om het op het CvD op te bouwen. We willen zien hoe de kinderen het vinden.” Voor Sjors is het plafond de grootste uitdaging: “Blijft het hangen? Het moet zó precies; je zal maar scheef gezaagd hebben… Daarom testen we dat natuurlijk goed vóórdat de kinderen erop spelen.”
Als het aan de docenten ligt, voeren ze veel vaker dit soort projecten uit: “Scholen, soortgelijke afdelingen van Parlan, andere jeugdzorgorganisaties: kom maar op! Hier wordt iedereen beter van.”