Het verdriet van Westfriesland

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.


De afgelopen jaren werd Nederland opgeschrikt door een relatief hoog aantal zelfdodingen van jongeren in Westfriesland. Deze documentaire doet verslag van de gesloten gemeenschap in het weidse, kale en schitterende Westfriese landschap.
Vier van onze leerlingen die naar de vertoning waren geweest in het Postkantoor, kwamen onder de indruk terug. Ze wilden er op school iets mee doen. Ze hebben op vrijdag 9 november de film vertoont in onze aula voor de 3e, 4e en 5e jaars leerlingen., met aansluitend een moedige poging om er met de de medeleerlingen over te praten. Hoewel de aanwezigheid bij de film een vrije keuze was, kozen de meeste bovenbouwers voor deze moeilijke film.
De film gaat over het leven van alledag, over de eenzaamheid onder de jongeren, de volksaard, het zwijgen, het alcoholgebruik dat vaak al op jonge leeftijd begint. En over het letterlijk en figuurlijk 'verdrinken' van jongeren in grote groepen op school, kermissen en uitzinnige bierfeesten.
Het is ook het indringende verslag van een vader, een moeder en twee zussen die hun zoon en broer aan zelfmoord hebben verloren. Met liefdevolle rituelen proberen zij zijn nagedachtenis in ere te houden. Indrukwekkend is de eerlijkheid van de geïnterviewde jongeren als zij vertellen hoe somber zij zich voelden en wat hen heeft geholpen om los te komen van hun verdriet: dans, muziek, schrijven, meditatie, vrienden. Hun verhalen getuigen van moed en veerkracht en hervonden levenslust.