Vakken kiezen, wat kun je zoal doen?

Wat kunnen de leerlingen kiezen en hoe gaat dat in z'n werk?
De leerlingen uit de 2e klas gaan deze week voor het eerst hun persoonlijke vakkenpakket kiezen, een belangrijke stap. De keuze voor de vakken bepaalt de uitstroom richting en kan extra kansen opleveren wanneer een baan in zicht komt. 
De keuze voor de vakken ligt bij de leerling en de ouders, samen met de mentor wordt het vakkenpakket vastgelegd dat in ieder geval tot het eerstvolgende IOP gesprek niet meer tussentijd aangepast.
We hebben een breed aanbod waaruit de leerlingen kunnen kiezen, ook al zijn sommige vakken pas mogelijk wanneer ze een bepaalde leeftijd hebben (bijvoorbeeld heftruck en brommer rijbewijs). De meeste vakken spreken voor zich, zoals Engels, Nederland of ICT, anderen zijn misschien nieuw voor u.
Hieronder vindt u een aantal vakken uitgelicht.

VHB-T: Verkeer, Heftruck, Bromfiets en Trekker

De minimum leeftijd bij het examen is 16 jaar, het praktijk examen wordt afgenomen op het stage adres of op het Clusius college in Hoorn. Het examen is dit jaar aangepast, naast de theorie en de speciale verrichtingen gaat de leerling met de instructeur / examinator ook de weg op. De theorie wordt gegeven door Mark Siepe, het praktijkgedeelte en het examen wordt geregeld door Gertrude Uilenburg
De minimum leeftijd bij het examen is 16 jaar. Het heftruck certificaat wordt gegeven door Mark Siepe. Het praktijkgedeelte en het praktijkexamen wordt afgenomen in het ATC centrum van de Praktijkschool Hoorn in Zwaag.
Verkeer theorie is voor allen belangrijk en wordt natuurlijk in dit vak veel besproken. Zeker omdat we sinds dit jaar zijn begonnen met  de auto theorie lessen. Dit is geen onderdeel van het keuzepakket. Het wordt aangeboden door een rijschoolhouder en wordt in een aantal lessen aangeboden. De leerlingen kunnen zich daarvoor opgeven, we vragen hiervoor een eigen bijdrage.
Voor de scooter wordt de theorie op school aangeboden, er worden ook praktijklessen gegeven waarbij de leerling onder begeleiding kan proefdraaien rond school. Hoogtepunt is de praktijkdag wanneer de leerlingen naar het circuit gaan om daar te rijden.
VCA en de nieuwe lessen START, WERK en BLIJF VEILIG
link

We bieden sinds jaren het officiële VCA certificaat aan. Het is het landelijk erkende veiligheid certificaat dat bij veel bouwbedrijven en productie bedrijven gevraagd wordt. Het is een erg pittige cursus en helaas niet weggelegd voor alle leerlingen. Daarom gaan we volgend schooljaar met een nieuwe mogelijkheid. De leerlingen van klas twee gaan aan de slag met Start, Werk en Blijf veilig. Een cursus die alle leerlingen aankunnen en waarin iedere leerling zich niet alleen op verschillende nivo's kan certificeren, maar ook in het vakgebied waar de leerling voor kiest!
Bouw en Hout
een krukje of houten speelgoed in het begin, als we verder wilt kozijnen maken, een balklaag voor een dak leggen of een speelhuis voor een kinderdagverblijf.
MetaalBouw en Hout
lassen, solderen, slijpen, stralen, plasma snijden. Zeggen deze termen je iets? of wil je gewoon een mooie zonnewijzer maken voor in de tuin? dat kan bij mr. de Boer.
Branche certificaat Lassen nivo 1
ieder jaar ontfermt Fre de Boer zich over een aantal fanatieke metaal leerlingen. Naast de gewone metaal lessen krijgen ze speciale lessen in de verschillende las methodes, de theorie en ze maken een vakwerkstuk dat door een externe examinator wordt beoordeeld. Het theorie gedeelte is pittig.
De Horeca
leren koken, meewerken in een echt restaurant, grote catering klussen, diploma halen, voor iedereen is er iets te halen bij koken.

link naar SVH

De HAN 1 (Horeca ANders) is een branche certificaat van het SVH. Je kunt het omschrijven als een praktisch nivo 1 traject, zonder de vakken Nederlands en rekenen. De leerlingen krijgen vak theorie en burgerschap op school en werken op maandag mee in ons restaurant Rondom/Vol. Voorwaarde is natuurlijk een voorliefde voor de Horeca.

De HAS 1 is de nivo 1 opleiding die we in samenwerking met het 
Nova college aanbieden. De eisen zijn hier  zwaarder, zonder voldoende mogelijkheden in de leervakken en op stage kun je hiervoor niet kiezen. Tijdens het examen moet je minimaal 16 jaar oud zijn.

HACCP en SOCIALE HYGIËNE
maak hier een proefexamen
voorbeeld lesDit zijn twee 'verdiepings' cursussen die we aanbieden aan leerlingen die iets in de Horeca willen of bijvoorbeeld de HAS 1 of de HAN 1 volgen of al hebben afgerond. Ook leerlingen die al aan het werk zijn in de Horeca, maar nog één dag in de week op school komen (Duaal leren) kunnen deze lessen volgen. HACCP is een branche certificaat dat over voedselwaren en hygiëne gaat, sociale hygiëne is hoe je jezelf opstelt tegenover klanten, of hoe je omgaat met zaken als ruzie in de zaak.

De Tuin, het eiland en de kas


Groen op
school, dat zijn bij voorbeeld de eco tuinen rondom, het Holland Flower Festival, werkweek naar Zeeland, met de boot naar het eiland, de groente tuin, planten opkweken voor de Plantenprak, rijden op een bobcat en nog veel meer

Engels, Nederlands of Wiskunde/rekenen?

SIDG
Schoonmaak in de Groothuishouding is geen keuzevak, het heeft natuurlijk veel raakvlakken met de zorg, wonen en de Horeca, maar leerlingen die mee willen doen kiezen er niet voor, ze solliciteren naar een plek.
Nieuw wordt de vervolgcursus die (mogelijk) volgend schooljaar van start gaat: schoonmaak in vakantiebungalows en er wordt nagedacht over trein cleaning.
Paardenverzorging
volgend jaar gaan we beginnen met een nieuw vak  Gertrude Uilenburg heeft een eigen manege waar ze met een groepje leerlingen aan de slag gaat met het verzorgen van de paarden en het onderhoud aan de stallen. Het doel is het verbeteren van sociale vaardigheden. Het is géén keuzevak. we gaan eerst een proef pilot draaien.


Winkel / Nada

naast de winkellessen die op school worden aangeboden blijven we natuurlijk ook met de lessen naar Nada gaan onze winkel in de winkel.
Plant en Decoratie
wordt een onderdeel van de winkel lessen die volgend jaar worden aangeboden op school, een uitbreiding en verrijking van het vak.
AVM
Aankomend Verkoop Medewerker is de naam van de nivo 1 MBO opleiding die we op school aanbieden in samenwerking met het Nova College, je kunt er voor kiezen wanneer je aan een aantal voorwaarden voldoet, je moet tijdens het examen 16 jaar oud zijn, super gemotiveerd, een stage van een schooljaar kunnen lopen en een minimum nivo voor rekenen en Nederlands hebben.

Createx
Wil je creatief aan de gang met kleding, maak je graag mooie dingen?