Stage barometer, stagemarkt loopt terug
SBB Barometer maart 2012 is verschenen, hier vindt u de situatie in Noord-West Nederland, onze regio.
De SBB Barometer van maart 2012 geeft aan dat in de zorg en welzijn, bouw, kinderopvang, mode-industrie, transport, logistiek, afbouw en onderhoud een tekort aan stageplaatsen dreigt.Het SBB (Stichting Beroepsonderwijs Bedrijfsleven) is een nieuwe samenwerking tussen het bedrijfsleven, de kenniscentra (COLO) de werknemers en werkgevers organisaties. De cijfer betreffen MBO (bijv. Horizon) en AOC (bijv. Clusius) stageplekken, maar aangezien wij in dezelfde 'stage-vijver' vissen zijn de uitkomsten ook belangrijk voor de Praktijkschool.


Hier kunt u de SBB Barometer openen en als PDF downloaden.


Twee kanjers aan het werklink
Niet alle schoolverlaters blijven tot de zomervakantie op school, Zaid en Lucas kregen na hun stage/inwerkperiode te horen dat ze per direct aan het werk konden bij de Deen in het Streekhof. Ze hebben alletwee de kans gegrepen en komen nog één dag in de week op school voor de laatste puntjes op de i...

Dat kan in het Praktijkonderwijs, én een baan én nog op de Praktijkschool voor ondersteuning en lessen die je verder helpen in je nieuwe werk. Bijvoorbeeld je heftruck certificaat of je rijbewijs. Dat heet een Duaal traject (meer over Duaal)(Met de val van het kabinet Rutte is het onduidelijk of de hieronder genoemde Wet Werken Naar Vermogen en andere bezuinigingen door zullen gaan, we houden u hier op de hoogte!)
De Krom loodst de 'nieuwe bijstand' door de Kamer
Vrijdag 20 april: DEN HAAG - Staatssecretaris Paul de Krom (Sociale Zaken) krijgt voldoende steun in de Tweede Kamer om de bijstand samen te voegen met grote delen van de sociale werkplaatsen en de Wajong voor jonggehandicapten.
Foto:  ANP
Met de nieuwe Wet werken naar vermogen (WWNV) moeten werklozen met een beperking, zoals een handicap of verslaving, meer aan het werk worden geholpen door gemeenten. Dit moet op termijn 1,8 miljard euro besparen.
Na vier dagen debat in de Kamer toonden regeringspartijen VVD en CDA zich met gedoogpartner PVV en SGP donderdagavond positief.
Deze partijen vinden wel dat De Krom nog bureaucratie uit de wet moet halen, zoals een toets die gemeenten moeten laten uitvoeren om uit te zoeken of iemand in aanmerking komt voor werk via loondispensatie.
Werkgevers hoeven daarbij alleen voor dat deel te betalen dat iemand echt kan werken. Gemeenten vullen het inkomen aan tot maximaal het minimumloon. Dat kost minder dan een bijstandsuitkering.
Minimumloon
De oppositie vindt het niet kunnen dat mensen zo jarenlang onder het minimumloon werken. SP-Kamerlid Sadet Karabulut sprak van ''loondiscriminatie'' ten opzichte van mensen met een handicap.
Zeker omdat deze mensen dan ook te maken kunnen krijgen met de gezinsuitkering, is er in het gezin teveel inkomsten of een uitkering, dan volgt géén aanvulling.
Ook CDA-politica Mirjam Sterk ziet risico's en diende een amendement in met steun van VVD, PVV en SGP om de duur dat iemand met loondispensatie werkt te beperken van tenminste 7 jaar naar minimaal 5 jaar. Een verdergaand voorstel van Fatma Koser Kaya van D66 kreeg geen meerderheid. Volgens De Krom moeten mensen met een beperking ook wel de tijd krijgen zich te ontwikkelen.