Verder leren op de Praktijkschool of ga je voor werk?

Onze insteek is om kansrijke leerlingen een niveau 1 opleiding te kunnen aanbieden die ze kunnen afsluiten met een diploma. Ons hoofddoel blijft toeleiden naar werk, maar het toewerken naar een officieel diploma of certificaat stimuleert veel leerlingen en geeft ze een succes ervaring.
Daarom zijn de klassen 3, 4 en 5 getest met de ICE toetsen. Tijdens de IOP (Individueel Ontwikkelings Plan) gesprekken worden de wensen en de mogelijkheden van een leerling besproken. Wanneer een leerling niet kansrijk is, vanwege gedrag, te weinig zelfstandigheid of te veel moeite met de leerstof, krijgt hij of zij een advies om voor werk te gaan en indien mogelijk certificaten te halen.
Een niveau 1 opleiding vraagt flink wat van onze leerlingen, veel huiswerk en opdrachten maken op je leerbedrijf, Engels en burgerschapskunde. Ze hebben daarin veel hulp en ondersteuning nodig van thuis en van school. Ze kunnen over de interne opleidingen indien nodig langer dan een jaar doen, de opleidingen zijn onderverdeeld in modules, die de leerlingen in zijn/haar eigen tempo en /of mogelijkheden afwerkt. Soms is de volgorde ook afhankelijk van het (verplichtte) stage/leer bedrijf.
Leerlingen hoeven géén 16 te zijn om met de interne niveau 1 opleidingen te kunnen beginnen. Voorwaarde is wel dat ze tijdens het examen (mei van het schooljaar) 16 zijn. Het schooljaar waarin de ll. 18 wordt is zijn/haar laatste jaar hier op school, daarna kan een leerling niet blijven om een niveau 1 opleiding af te maken!

De niveau 1 opleidingen en certificaten die we komend schooljaar jaar aanbieden:

1. HAS1: Horeca Assistent (in samenwerking met het Nova College) met praktijkopdrachten, Nederlands, Rekenen, burgerschapskunde, gym en   Engels. Interne stage in Rondom Vol en een extern leerbedrijf.

2. HAN1: Horeca certificaat (in samenwerking met het SVH) met praktijktheorie, voor meer ll. haalbaar.
Interne stage in Rondom Vol en een extern leerbedrijf.

3. AVM: Aankomend Verkoop Medewerker (in samenwerking met het Nova College) met praktijkopdrachten, Nederlands, Rekenen, burgerschapskunde, gym en Engels.
4. Assistent Bouw en Hout (in samenwerking met het Horizon College) met praktijkopdrachten, Nederlands, Rekenen, burgerschapskunde, gym en Engels. Denk in het voortraject aan het VCA certificaat.


5. Assistent constructiewerker (in samenwerking met het Horizon College) met praktijkopdrachten, Nederlands, Rekenen, burgerschapskunde, gym en Engels. Denk in het voortraject aan het VCA certificaat.

6. Niveau 1 certificaat lassen met praktijktheorie. Denk in het voortraject aan het VCA certificaat.


7. Bedekte teelt Kassenklas (Clusius College) tot december ingeschreven op de PWF, daarna op het Clusius. Heftruck, VCA en Trekker certificaat halen is verplicht. Daarnaast Burgerschapskunde en praktijk theorie.

8. Park en Landschap Kassenklas (in samenwerking met het Clusius College) tot december ingeschreven op de PWF, daarna op het Clusius. Heftruck, VCA en Trekker certificaat halen is verplicht Daarnaast Burgerschapskunde en praktijk theorie.(denk aan hovenierswerk, planten / boomkwekerijen)9. Niveau 1 Zorghulp (in samenwerking met het Nova College) met praktijkopdrachten, Nederlands, Rekenen, burgerschapskunde, gym en Engels. Wordt aangeboden op de PWF locatie Hoorn. Denk in het voortraject aan de SIDG certificering en de vervolgcursus Schoonmaak in vakantiebungalows.10. In het geval van een baan in de autoschade: BBL assistent autoherstel, praktijk (-theorie) op het leer bedrijf, met Nederlands, rekenen, burgerschapskunde, gym en Engels op de Praktijkschool.