Maatschappelijke stage lopen

Sharon loopt haar maatschappelijke stage bij  gastopvang Carolien de Wit. Ze doet het er goed. Dat bewijst dit stukje wat Sharon haar begeleidster heeft geschreven: "Sharon kwam prima op tijd. Ging meteen verder met het voeren van een boterham aan B. Ze tilt hem uit de kinderstoel en vraagt voordat ze hem neerzet: "kan hij al lopen?". Goed hoor, dat ze daar aan denkt! Ze helpt mee gehaktballetjes draaien en speelt heel lief met de kinderen. Verschoond wel 2x een poepluier! Geen probleem voor haar. Omdat we naar twee basisscholen moeten, schil ik een paar appels voor onderweg.

Dat zijn "meeloop-appels" , om zonder te mopperen een stuk te lopen. (kinderen geloven alles!) Onderweg vraagt Sharon of ik de appels mee heb genomen. Ook kijkt ze regelmatig of we nog alle 7 kinderen hebben, terwijl ze een buggy voortduwt. Ze heeft een sliert van bladeren gemaakt, net als de kinderen. Ze doet heerlijk mee.Het is een lieve meid die niet wacht op een opdracht of taak. Ze ziet wat ze kan doen en pakt van alles aan. Prima stagiaire!

De Maatschappelijke stage loop je niet zomaar. In de klas is het soms moeilijk uit te leggen hoe een stuk van de samenleving reilt en zeilt, het is veel leuker om dat in de praktijk te leren. Tijdens je Maatschappelijke stage maak je kennis met vrijwilligerswerk. De term 'maatschappelijke stage' is een vorm van leren binnen of buiten school, waarbij leerlingen door middel van vrijwilligerswerk kennis maken met allerlei aspecten en onderdelen van de samenleving. Met een stage in het vrijwilligerswerk verbreden jongeren hun interesses, waarmee zij zich beter voorbereiden op een volwaardige deelname aan de samenleving. 

Lysia van der Krogt is jaren geleden op de Praktijkschool begonnen als stagiaire van de SPW (Sociaal Pedagogisch Werk) opleiding.
Zij heeft in Stede Broec de Maatschappelijke stage onder haar hoede.
Samen met de mentoren van de veelal 2e jaars leerlingen en de hulp van meerdere West-Friese instanties en bedrijven daagt ze onze leerlingen uit, om nieuwe en spannende uitdagingen op te pakken

Op 17 oktober in Het Roode Hert in Bovenkarspel organiseerde de band ‘’ZoWasUt’’ een leuke muziekmiddag voor oudere mensen. De Praktijkschool werd gevraagd of we leerlingen hadden die het leuk zouden vinden om te helpen bij het jassen aannemen, hapjes rondbrengen enzovoort.Martijn, Bart, Sharon, Michelle en Charlene hebben op deze gezellige zondag middag geholpen. Het was een leuke dag.


Regionale praktijkscholen werken samen om jongeren naar de arbeidsmarkt te leiden
De regionale praktijkscholen in Noord-Holland Noord werken samen om de leerlingen van de praktijkscholen meer onder de aandacht te brengen van de werkgevers. De slogan is: "Deze gemotiveerde handjes staan voor uw bedrijf klaar".
De leerlingen van deze scholen hebben niet de capaciteiten om beroepsonderwijs te volgen, maar zijn wel in staat om op de arbeidsmarkt te functioneren. Het Praktijkonderwijs heeft de opdracht om haar leerlingen af te leveren op de arbeidsmarkt.
Ervoor te zorgen dat leerlingen die de school verlaten, een baan hebben, in staat zijn zelfstandig te wonen en hun vrije tijd op een zinvolle manier kunnen invullen. Deze groep jongeren zal nooit tot de economisch noodzakelijke hoogopgeleide beroepsbevolking behoren,maar levert wel degelijk een eigen bijdrage aan de economie.
Zeker de afgelopen jaren is gebleken dat veel bedrijven behoefte hebben aan mensen die eenvoudig en routinematig werk uitvoeren. Door de vergrijzing en het tekort in specifieke sectoren, kan een bedrijf zich niet meer permitteren om dure hoogopgeleide vakkrachten het serie- en productiematig werk te laten doen. Het overgrote deel van de leerlingen van het Praktijkonderwijs stroomt dan ook door naar een plaats op de arbeidsmarkt. Dankzij een scala aan maatregelen,waaronder premievoordeel, subsidies en no-risk garanties, kunnen deze leerlingen ook voor bedrijven een bedrijfsmatig interessante optie zijn in het personeelsbeleid.
De Praktijkscholen in onze regio kunnen u verder informeren over de mogelijkheden die deze leerlingen te bieden hebben aan het bedrijfsleven.